5 feb. 2008

Nisargadatta Maharaj (Eu sunt cel ce sunt)

Intreaga creatie este corpul tau universal. Simtul identitatii umple universul. Cauta si descopera persoana Universala care este in acelasi timp tu insuti si infinit mai mult. Dar intii de toate incepe prin a realiza ca lumea este in tine, nu tu in lume.

Totul se datoreaza faptului ca ti-ai uitat propria fiinta. Deoarece ai dat realitate filmului de pe ecran, tu iubesti oamenii lui, suferi pentru ei si cauti sa-i salvezi. Crezi tu cu adevarat ca lumea te asteapta pe tine ca sa fie salvata ?


Meditatia te va ajuta sa descoperi legaturile, sa le slabesti, sa le dezlegi si sa arunci lanturile cu care erai legat. Cand nu vei mai fi atasat de nimic, inseamna ca ti-ai facut partea ta de munca. Restul va fi facut pentru tine.

Mintea care proiecteaza lumea o coloreaza in propriul ei mod. Atunci cand intalnesti un om, el este un strain pentru tine. Cand te casatoresti cu el, devine tu insuti. Cand va certati, el devine dusmanul tau. Atitudinea mintii tale este cea care determina ce este el pentru tine.

Leapada toate standardele traditionale. Lasa-le ipocritilor. Numai ceea ce te elibereaza de dorinta, de frica si de idei gresite este bun. Cat timp iti vei face griji cu privire la pacat si virtute, nu vei avea pace. Pacatul si virtutea nu se refera decat la persoana. La nivelul absolutului nu exista persoane. Persoana este relativa. Fiinta pura este fundamentala A-ti aduce aminte de Sinele tau este virtute, a uita de Sinele tau este pacat.

Armonia dintre interior si exterior este fericire. Dimpottriva, autoidentificarea cu exteriorul este suferinta. Mintea zapacita de idei gresite si prada gandului :eu sunt aceasta", "eu sunt aceea" este cea care se teme de pierdere, ravneste castigul si sufera cand este zdruncinata. In marea oglinda a constiintei imaginile se ivesc si dispar, numai memoria le da continuitate.

Nu este necesar, nici posibil sa-i schimbi pe altii. Ca sa schimbi imaginea, tu trebuie sa schimbi pur si simplu filmul, nu sa ataci ecranul de cinema!