7 feb. 2008

Omraam Mikhael Aivanhov (Zodiacul cheie a omului si a universului)

Stiinta initiatica ne invata ca traim cufundati intr-un ocean fluid, pe care il numeste lumina astrala. Acest fluid este atat de subtil incat totul ramane inchis in el: cele mai neinsemnate fapte ale noastre, cele mai usoare emotii, cele mai fugare ganduri. Conform traditiei ezoteice, aceasta lumina astrala este o materie extrem de subtila, degajata de toate creaturile, oameni, animale, plante, roci, chiar si stele. Acesta este fluidul pe care Hermes Trismegistul l-a numit Telesma si despre care a spus: "Soarele ii este tatal, Luna ii este mama, vantul l-a purtat in pintec, iar pamantul ii e dadaca". Evident, prin soare (focul), luna (apa), vant (aerul) si pamant nu ttrebuie sa intelegem numai cele patru elemente materiale pe care le cunoastem ci si principiile cosmice, fundamentale dupa care s-a construit materia.I s-a dat diverse denumiri: akasha, electricitate cosmica, sarpe originar, puterea Fahat. Ea are, deci, proprietatea de a inregistra tot ce se petrece in univers.
Acest fluid se intinde pana la marginile universului, reprezentat pentru noi de limitele zodiacului, intrucat cercul zodiacului infatiseaza simbolic spatiul pe care Dumnezeu l-a delimitat pentru a crea lumea.Succesiunea celor 12 semne zodiacale dezvaluie diferitele etape ale sreatiei. Zodiacul este limita care strange universul nostru asa cum sarpele materiei strange spiritul.
Toti aceea care patrund in incinta zodiacului sunt supusi unor imperative ale timpului (perioade, cicluri) si ale spatiului (localizarea in interiorul incintei). Doar spiritele in stare pura sunt libere, neinlantuite de timp si spatiu. Dar, indata ce se incarneaza, ele intra in incinta zodiacului si sunt prinse in cercul magic al destinului implacabil, care le inlantuie chiar si pe fiintele cele mai luminoase, pe marii Fii ai Domnului.
Pentru a scapa de acest sarpe cre il sttringe in inelele sale, omul trebuie sa iasa din ciclul reincarnarilor. Singurul mod prin care omul se poate elibera din constrangerile astrale, este acela de a lucra pentru restabilirea constienta a legaturii cu Dumnezeu, scapand astfel de legea necesitatii, pentru a intr sub incidenta legii iertarii. Libertatea este considerata cununa spiritualitatii; aceasta coroana este un cerc de lumina pe care Initiatul il poarta deasupra capului, aratand ca a iesit din cercul limitelor terestre.

Dumnezeu nici macar nu stie ce facem noi (bine sau rau). El a stabilit legi in noi si in afara noastra, si tocmai aceste legi ne sanctioneaza sau ne recompenseaza.

Atomul si sistemul solar au o structura identica; un cerc cu un punct central. Iar spatiul care inconjoara acest punct reprezinta materia; fara spatiu materia nu ar exista. Materia este aceea care intoarce ecoul faptelor noastre si nu spiritul. Spiritul actioneaza iar materia reactioneaza, raspunde impulsului.