7 dec. 2008

Viata dupa moarte (Deepak Chopra)


Puterile de care ai nevoie (din cartea VIATA dupa moarte-DEEPAK CHOPRA)

A naviga cu succes prin domeniul obiectelor subtile inseamna stapanirea puterilor de care este nevoie acolo. Daca „cealalta lume” nu este doar o imitatie a acesteia, acele puteri trebuie sa fie diferite de taria mentala si cea fizica, precum si de celelalte mijloace de sustinere din lumea materiala. Totusi, puterile noastre subtile, facand parte din noi insine, nu ne pot fi in intregime straine. Pentru multi dintre noi, lumea primordiala este, desigur, cea fizica, dar ne folosim puterile subtile tot timpul, iar acestea ne sprijina in viata de apoi. Daca rishi au dreptate atunci cand spun ca toti oamenii ocupa taramul akashic, atat cei aflati in viata, cat si cei decedati, atunci puterile subtile ale constiintei unesc aceste doua lumi.

PUTERILE DE CARE AI NEVOIE

Constiinta de sine: Puterea de a te cunoaste pe tine insuti. Aceasta putere te mentine centrat.
Bunavointa: Puterea de a-ti deschide inima. Aceasta putere permite realitatii sa fie vazuta, in ciuda vechilor conditionari si credinte.
Intentia: Puterea de a manifesta dorinte. Aceasta putere te conecteaza la scopul tau.
Discernerea: Puterea de a distinge. Aceasta putere te ghideaza in subtilitatile intelegerii.
Acceptarea: Puterea nonrezistentei. Aceasta putere iti permite sa integrezi realitatea in tine insuti.
Pentru a cunoaste cu adevarat ceva atat de profund precum ceea ce se intampla dupa moarte, mintea trebuie sa apeleze la aceste puteri. Este singurul lucru care ne separa de rishi vedici: ei isi foloseau pe deplin puterile subtile. Noi apelam la ele intr-o masura mult mai mica. Amanam calatoria sufletului pana cand murim. Cu toate acestea, de puterile noastre subtile este nevoie in fiecare zi – pentru noi insine si pentru acele relatii care ne extind orizonturile.
Trebuie sa fii centrat si constient de sinele tau, astfel incat sa nu ii manipulezi pe ceilalti sau sa permiti sa fii manipulat.
Bunavointa de a vedea dincolo de ego-ul tau creeaza un spatiu deschis pentru ca relatia sa se dezvolte.
In loc sa permiti relatiei sa fluctueze dupa cum iti dicteaza starea, trebuie sa intentionezi ca ea sa devina mai bogata si mai profunda.
Partenerul te umple in mod constant cu un val de dorinte, nevoi si opinii (iar tu faci la fel pentru el). Trebuie sa discerni cat din aceasta influenta exterioara este pozitiva pentru tine, daca este neutra sau clar negativa.
Dupa ce ai dat atentie tuturor acestor aspecte enumerate mai sus, poti sa-ti accepti pe deplin partenerul, fara ca acest lucru sa reprezinte o amenintare la adresa integritatii si dezvoltarii tale personale.
Acum inlocuieste cuvantul „suflet” cu „relatie”. Toate lucrurile care fac o relatie sa mearga se aplica si sufletului tau. Acele calitati vor fi cruciale daca viata de apoi te duce in domeniul sufletului, asa cum spune fiecare traditie spirituala ca se intampla. Tu si eu ne putem identifica deja cu fiecare experienta care are loc in viata de apoi, pentru ca sunt familiare. Pot spune anumite lucruri despre ziua de maine, indiferent daca ziua de maine va avea loc in lumea materiala sau in cea de dupa.
Voi deveni mult mai constient de sinele meu, pe masura ce granita dintre „mine” si „ne-mine” se dizolva. Sinele va incepe sa inconjoare mult mai mult din realitate, pe masura ce granita va disparea. Ma voi simti liber.
Voi deveni mai doritor sa ma schimb si sa evoluez. Vechile mele credinte vor fi testate si li se va permite schimbarea, daca va fi nevoie. Ma voi simti curios si fascinat.
Voi avea credinta in intentia mea de a cunoaste adevarul, orice mi-ar revela acesta. Ma voi simti in control.
Voi simti ca pot deosebi straturile foarte fine ale naturii. Lumile subtile nu vor mai fi ascunse de mine, pentru ca ele sunt deja in interiorul meu. Ma voi simti conectat.
Imi voi accepta propriul adevar, pe masura ce se va revela. Acest lucru pune capat fricii si indoielii. Ma voi simti implinit.
Am pus accentul pe sentiment pentru ca, pentru majoritatea dintre noi, motivatia vietii este aceea de a avea sentimentul sigurantei, al iubirii, al fericirii si al implinirii. Ne conectam la suflet prin intermediul acestor dorinte si suntem motivati sa intram in taramul subtil al sufletului, din acelasi motiv. Pentru unii oameni, aceasta motivatie este suficienta, dar majoritatea dintre noi au nevoie de un moment de rascruce, inainte de a ne pune conexiunile subtile la lucru.
„Sotul meu si cu mine aveam probleme”, mi-a spus o femeie in jur de 40 de ani.
Am sa-i dau numele Kate.
„El a promis sa lucreze mai putin si sa petreaca mai mult timp cu familia lui, dar acest lucru nu a schimbat lucrurile prea mult. A continuat sa dea cu matura in jurul casei si, in loc sa se strecoare afara ca sa bea ceva, a inceput sa se strecoare afara pentru a-si verifica mesajele audio de pe telefon. Pentru linistea mea sufleteasca, am acceptat sugestia unei prietene si am invatat aceeasi tehnica de meditatie pe care o folosea ea.”
Kate mi-a povestit ca aceasta tehnica presupunea sa stai singur, intr-o camera linistita, de doua ori pe zi, pentru 10 pana la 20 de minute, repetand o mantra. La inceput, a adormit, dar profesoara ei a asigurat-o ca acesta era un semn pozitiv. Acumulase mult stres, pe care trebuia sa-l elimine din corp.
„A doua oara, lucrurile au decurs mai bine. Mintea mea a devenit mai linistita si am ramas treaza. Respiratia a capatat un ritm incet, constant. Intr-o zi, am fost surprinsa cand am avut sentimentul ca nu mai respir deloc. Inca si mai surprinsa am fost atunci cand am avut impulsul de a ma aseza pe podea, intr-o pozitie de lotus diferita. Nu mersesem niciodata la cursuri de yoga. Trupul meu parea sa stie ceea ce voiam sa fac.”
Toate acestea au facut-o pe Kate sa se simta bine si a inceput sa se simta mai echilibrata in viata de zi cu zi, mai putin predispusa furiei si enervarii. Lucrurile s-au imbunatatit considerabil in casnicia ei.
„Apoi, intr-o noapte, pe cand adormeam, am observat o stralucire slaba, albastra. Aveam ochii inchisi si, la inceput, m-am gandit ca era o impresie din pricina luminilor din dormitor, genul de lumina pe care o vezi dupa ce blitzul unui aparat foto te orbeste. Dar, de data aceasta, era ceva diferit. Albastrul pe care il vedeam parea magnetic. Nu-mi puteam desprinde atentia de la el. Apoi am deschis ochii in intuneric si intreaga camera era invaluita in aceeasi stralucire albastra, cu sclipiri aurii.”
I-am spus lui Kate ca aceasta nu era o experienta neobisnuita pentru yoghini. Percepea lumina care emana dintr-un nivel subtil al perceptiei. Am intrebat-o cum simtea aceasta lumina.
„Ma linistea. Imi dadea un sentiment de siguranta. Dar, mai mult decat orice, ma fascina. Ma atragea si am simtit ca as fi putut-o privi la nesfarsit.”
„Ceea ce demonstreaza” , am spus, „ca ai fost fascinata de propria ta constiinta. Se spune ca sufletul se arata simturilor noastre subtile sub forma unei straluciri de perla.”
„Este ceva ce ar trebui sa incerc sa repet?”, a intrebat Kate.
„Nu exista un mod concret prin care sa faci asta”, am spus, „de vreme ce experienta ta a fost spontana. Este ca si cum ai incerca sa repeti o prima impresie ori un prim sarut.”
Cand i-am vazut ca devine usor abatuta, am asigurat-o ca una dintre capcanele clasice ale cautatorilor spirituali era tentatia de a repeta o experienta inalta. Actionam sub acest impuls. Ati observat si voi acest lucru? Surpriza unui apus de soare extraordinar, un moment delicat de intimitate, chiar o mancare excelenta – pe toate tanjim sa le repetam. Dar nu este niciodata la fel, pentru ca ceea ce face un moment special nu este apusul de soare, gestul de dragoste sau mancarea buna. Este trecerea brusca in lumea subtila.
I-am povestit lui Kate despre continuumul experientei care conduce de la fericire la beatitudine, de la intimitate fizica la uniune cu sufletul. A promis ca va parcurge cu mai multa fluiditate acest continuum. Meditatia este o cale prin care ne putem depasi geamandurile. Nu este atat de puternica incat sa ne conduca perceptia intr-un nou domeniu. In schimb, este o patrundere blanda in senzatii, sentimente si intuitii mai subtile – asemenea stralucirii albastre pe care a vazut-o Kate. Am felicitat-o si i-am promis ca vor mai veni si alte experiente extraordinare.
Prin intermediul scurtelor noastre calatorii in lumea subtila, putem anticipa cat de blanda va fi viata de dupa moarte. Acolo, simtim puterea subtila in mod natural. Pacea si implinirea vin prin intermediul comunicarii directe cu sufletul.
Promisiunea initiala a acestei carti a fost dezvaluirea a trei tipuri de cunoastere. Pana acum, am descris viata de dupa moarte, strict in termeni spirituali. Aceasta reprezinta doar o treime din poveste.

Calatorind in trei lumi
Un materialist convins ar putea considera imposibila calatoria in lumi non-fizice, dar, de fapt, calatorim spre alte stari de constiinta tot timpul. Potrivit rishi, cu totii trecem prin trei stari de constiinta, care raspund de toate experientele:
Constiinta obiectelor fizice.
Constiinta obiectelor subtile.
Constiinta in care nu se afla nimic altceva – constiinta pura.
In fiecare stare, sufletul arata diferit. In lumea fizica, sufletul este centrat in jurul emotiilor si idealismului. Inseamna caldura inimii, iubirea, devotiunea fata de Dumnezeu. Ne privim sufletele pentru a ne reaminti ca avem o sclipire divina in noi si, cu toate acestea, nu ne bazam viata pe acest lucru. Sufletul nu este un far, ci mai degraba un set de felinare stradale.
In lumea subtila, sufletul este spirit, denotand sfintenie, apropiere de Dumnezeu si libertate fata de toate poverile existentei fizice. Sufletul nu mai ofera doar confort. Este binecuvantarea ca durerea a fost ascunsa. Sufletul este constant acum. Calauzirea lui poate fi urmata fara confuzie. Sentimentul primar este magnetic: fiinta este atrasa inexorabil inspre divinitate.
In domeniul constiintei pure, uniunea este completa. Putem vedea ca sinele si sufletul sunt acelasi lucru. De vreme ce nu exista aici si acolo, sufletul nu are locatie. Exista peste tot si nicaieri, in acelasi timp. Nu mai experimentezi bunatatea, sfintenia sau puritatea sufletului. Pur si simplu, esti.
Dupa moarte, o persoana experimenteaza dimensiunea subtila in mod automat. Cu toate acestea, pentru rishi, fiecare dimensiune este inconjurata de celelalte. Aparitia ingerilor pe pamant este posibila, chiar daca ei sunt desemnati domeniului obiectelor subtile, asa cum este sederea profetului Mohamed in rai, pe un cal alb. Fiecare implica o schimbare a constiintei. In acelasi timp, fiecare stare a constiintei are calitatile sale particulare si este perceputa ca propria sa realitate separata.
TREI LUMI: O HARTA A ETERNITATII

1. Constiinta obiectelor fizice: Aceasta este lumea lucrurilor concrete pe care le verificam prin intermediul celor cinci simturi. Respecta un timp linear. Ne percepem ca pe niste trupuri fizice, separate in timp si spatiu. O viata ocupa un numar limitat de ani, intre doua evenimente absolute, nasterea si moartea.
Legile respectate in aceasta dimensiune sunt stricte. Gravitatia, viteza luminii si conservarea materiei si a energiei (care nu pot fi nici create, nici distruse) formeaza fundatia oricarei alte legi naturale.
Daca aceasta este lumea ta primara, ai anumite puteri care iti permit sa o explorezi. Acestea includ puterea fizica, determinarea, ratiunea, expresia emotionala, sexualitatea si autoritatea personala. Cu cat iti folosesti mai mult puterile, cu atat ai mai mult succes. In acelasi timp, sunt mai multe sanse sa te atasezi de aceasta dimensiune a constiintei, percepand-o ca fiind unica.
In aceasta lume, Akasha seamana cu un spatiu fizic plin cu infinitatea lucrurilor materiale.
Sufletul pare personal, dar este vazut doar in secvente scurte.

2. Constiinta obiectelor subtile: Aceasta este lumea viselor, a imaginatiei si a inspiratiei, in multiplele sale forme. Verificam aceasta lume prin intermediul intuitiei, detectand calitati precum iubirea si frumusetea, simtind o prezenta subtila inauntru si afara, care nu este disponibila celor cinci simturi. O viata in aceasta dimensiune dureaza atat cat poate fi imaginata.
Legile lumii subtile sunt fluide. Evenimentele pot avea loc inainte sau inapoi. Structuri invizibile pot persista vreme indelungata (de exemplu, miturile si arhetipurile) , dar chiar si atunci, timpul nu le leaga la fel de strict ca in lumea fizica. Gravitatia si viteza luminii nu mai sunt absolute.
Daca aceasta este lumea ta primara, vei avea anumite puteri, care iti vor permite sa o explorezi. Acestea includ imaginatia, memoria, abilitatile artistice, sensibilitatea spirituala, capacitatile de vindecare si intuitia. Cu cat iti exerciti aceste puteri, cu atat ai mai mult succes. Cu toate acestea, te poti detasa de lumea fizica, fara sa o poti naviga, precum o persoana fara intuitie si sensibilitate spirituala. Acest lucru te va ingrijora, pana cand vei descoperi ca lumea subtila este capabila sa te sprijine.
Akasha pare de vis, plina cu amintiri si imagini, arhetipuri si zei, spirite si fiinte eterice.
Sufletul pare o forta calauzitoare, ce te poarta inapoi la sursa. Il simti constant.

3. Constiinta pura: Aceasta este lumea constiintei care se percepe pe ea insasi. Nu exista obiecte, nici grosiere, nici subtile. Verificam aceasta lume prin intermediul lui „Eu sunt”. Existenta devine propriul sau sfarsit, propria sa recompensa. Asemenea unei experiente, constiinta pura incepe cu o minte tacuta, care capata amploare si inteles, pe masura ce persoana are experienta.
Legile acestei lumi se aplica insasi creatiei. Semintele fiecarui obiect si eveniment germineaza aici. Exista posibilitatea timpului, a spatiului si lucrurilor fizice. Exista, de asemenea, posibilitatea mintii, chiar daca fara ganduri ori imagini. Cu toate ca este complet lipsita de orice lucru vizibil, constiinta pura este dornica sa dea viata; misticii ne spun ca este insarcinata cu Tot Ceea Ce Este.
Daca aceasta este lumea ta primara, nu ai nevoie de puteri ca sa o navighezi. Trecerea timpului si expansiunea spatiului sunt evenimente neutre pentru tine. Vin si pleaca in interiorul fiintei tale. Asisti ca martor, fara sa te atasezi, cu toate ca, daca vrei, poti sa apelezi la orice calitate – iubire, compasiune, putere, adevar – si sa ai o experienta deplina.
In aceasta lume, Akasha pare necreata. Concepte precum nasterea si moartea, viata si moartea nu au nicio relevanta. Exista o singura existenta. A fi, este o experienta atotcuprinzatoare.
Trebuie tinut minte ca viata de dupa nu este atat de „dupa” precum ne-o imaginam. Toate cele trei dimensiuni ale constiintei noastre sunt atotprezente.
Akasha care cuprinde lumea lucrurilor fizice este tridimensionala. Ochii nostri pot privi un peisaj, pentru a ne indica unde ne aflam. Sus si jos sunt directii fixe, care ne orienteaza in spatiu. Inainte si dupa sunt puncte fixe in timp, pentru a ne ajuta sa ne orientam si sa determinam unde ne aflam in decursul vietii noastre.
Akasha care cuprinde lumea obiectelor subtile are limite mult mai vagi. O persoana se poate orienta dupa coordonatele sus si jos, ori inainte si dupa. Cu toate acestea, ele se pot schimba, cat ai clipi, intr-un spatiu al visului, care pluteste liber. In absenta dimensiunilor fixe, experienta este masurata in termenii intensitatii. Emotiile sunt acutizate, visele devin mai clare, iar prezenta ingerilor si a altor entitati eterice este simtita in mod direct. Pe masura ce se capata experienta, acest spatiu devine unul confortabil, asa cum se intampla cu artistii, intuitivii si oamenii profund spirituali.
Akasha se cuprinde pe ea insasi, este existenta pura. Da un sentiment incredibil de siguranta, pentru ca exista unitate in tot. Oricare experienta vine din interior, dintr-un punct din care emaneaza creatia, precum o unda energetica sau o floare care se deschide la infinit.
Sufletul este impersonal. Este A FI, la care nu se mai adauga alte calitati.

http://www.chopra.com/