21 ian. 2009

Pasind intre lumi (Gregg Braden)

Noaptea imtunecata a sufletului
Fragmente

PhotobucketPhotobucketPhotobucket

“Toti sunt nascuti si trebuie sa mearga in cuprinsul celor doua spirite pe care “Unicul” le-a creat in om, spiritul luminii si spiritul intunericului” (Adaptare dupa documentele de la marea Moarta)

Ai trezit in fiinta ta o forta ce era adormita si care poate deveni cel mai puternic aliat al tau – un dar care sa te ajute sa ajungi la cele mai inalte nivelurri ale maiestriei in aceasta viata Suferinta, daca va fi, apare din cauza ca nu cunoastem ce inseamna aceasta exprienta si posibilitatile pe care le ofera, precum si din cauza rezistenei posibile pe care i-am opune-o.


Definitie: “Noaptea intunecata a sufletului” este o perioada de timp, precum si o experienta din cursul vietii, in care se poate sa fiti adusi intr-o anumita situatie sau circumstanta ce reprezinta ceea ce voua va pare a fi lucrul de care va temeti cel mai mult. A experimenta Noaptea intunecata a sufletului inseamna a trai misterul celei de-a cincea oglinzi eseniene a relatiilor: Cautarea pe care o faceti in intuneric.

Corolar: Sunteti capabili sa intrati in Noaptea intunecata a sufletului, numai atunci cand v-ati insusit deja toate instrumentele emotionale necesare pentru a va conduce prin aceasta experienta, astfel incat sa treceti prin ea cu eleganta si sa ramaneti nevatamati
Maiestria personala in a face fata solicitarilor vietii este un declansator care indica momentul cand sunteti gata pentru a demonstra ca puteti controla ceea ce va aduce viata. Nu puteti umple o cana cu apa de la un robinet, pana cand nu deschideti robinetul. Cand, la nivel emotional, “cutia cu instrumente” este completa, acest lucru este ca un robinet care da semnalul pentru ca “apa” experientei sa curga. Daca nu rasuciti robinetul, nu se se va intampla nimic. Reciproc, atunci cand se intampla, puteti fi siguri ca deja ati facut ce trebuia. Mamele voastre stiau acest lucru. Ele va impartaseau ceea ce isi aminteau ele din aceasta straveche intelepciune.

“Dumnezeu nu-ti pune niciodata pe umeri mai mult decat poti duce”

Din aceasta perpectiva, atunci cand vad anumite persoane sau, uneori, grupuri de persoane care experimenteaza ceva ce le apare ca fiind situatiile cele mai de nedorit sub aspectul sentimentelor si al emotiilor, dintre toate cate si le pot ei imagina, eu stiu ca, fara exceptie, fiecare dintre acesti oameni este o fiinta minunata, care atinge starea de maestru. Stiu, de asemenea, ca fiecare dintre ei isi aminteste de puterea pe care o are si ca acea experienta este o oportunitate – nu o proba – in contextul careia i se va cere sa faca uz de puterea sa, pentru a-si demonstra siesi propria maiestrie in aceasta lume.

Traim momente cand se incheie un Mare Ciclu de Experiente, care a inceput in urma cu aproape 200000 de ani. Fiecare persoana, fara exceptie, trebuie sa ajunga la un acord cu ceea ce viata – darul vietii si experienta vietii – a insemnat pentru el. Voi trebuie sa ajungeti la un acord cu viata voastra si cu ceea ce inseamna pentru voi acest dar al vietii!
Este oare posibil ca noi, persoane individule puternice – care devenim mase puternice de indivizi – sa ne fi dat acordul pentru astfel de catalizatoare extreme ale experientei, care ne imping rapid pana intr-un loc din viata noastra in care suntem fortati sa imbratisam viata sau sa ne-o pierdem? Este oare posibil ca noi sa ne fi dat acordul peentru Noapti intunecate ale sufletului, la nivel de grup, precum SIDA, cancerul, epidemiile si foametea, pentru a ne reaminti ca, in fiecare moment al vietii, noi afirmam sau negam viata din corpul nostru?

Cred ca noi ne iubim atat de mult – pe noi insine, cat si unul pe altul – incat ne dam acordul pentru anumite manifestari extreme ale vietii – chiar pentru aceea de a ne pierde viata, doar pentru a ne reaminti noua insine cat este viata de dulce.
Este interesant ca pentru fiecare dintre noi, cea mai mare frica este alta. Cea mai rea dintre fricile imaginabile din viata ale unor oameni, ii poate parea ceva nesemnificativ unui alt om care se afla chiar alaturi de ei.

In cursul Noptii intunecate a sufletului pe care o traiti, vi se va cere sa va folositi cele mai mici forme de intelepciune pe care le aveti la dispozitie, ce provin din adancurile experientei voatre celei mai profunde, pentru a nega puterea pe care i-ati dat-o acelei frici. Noaptea intunecata a sufletului apare in momentele din viata noastra cand ne asteptam la ea cel mai putin – de regula, fara vreun avertisment. Cu doar putine exceptii, aproape toti oamenii vor avea ocazia de a experimenta ceea ce pentru ei inseamna a pierde acele lucruri asupra carora creasera o incarcare – in sensul de a nu le pierde. Fie ca este vorba despre o relatie, despre sanatate, despre siguranta financiara, sau de o anumita combinatie de “lucruri”, aceasta incarcare creeaza conditiile pentru ca voi sa aveti ocazia de va cunoaste pe voi insiva in absenta acelor lucruri, astfel incat sa puteti compensa acea incarcatura. In aceasta consta puterea Noptii intunecate a sufletului. Daca am sti ca este iminenta, am fugi din calea ei.

A ne cunoaste pe noi i
nsine in contextul celui mai mare intuneric al nostru, reprezinta o oportunitate de a vindeca acea parte din noi insine pe care ne-am gandit cel mai putin sa o experimentam. Pentru a ne gasi echilibrul, trebuie sa ne cunoastem extremele. Poate ca o formulare mai exacta ar fi:trebuie sa ne cunoastem pe noi insine, sub aspectul modului in care raspundem la extremele noastre. Trebuie sa stim cum reactionam in contextul intunericului celui mai adanc, precum si in cel al luminii celei mai stralucitoare – si sa le imbratisam pe amandoua, pentru a vindeca judecarea experientei pe care o traim si a descoperi puterea naturii noastre celei mai autentice. Noaptea intunecata a sufletului este un exemplu pentru cautarea noastra, avand scopul de a ne cunoaste pe noi insine in toate felurile – cautarea in inruneric, precum si cautarea in lumina.
Vi se cere sa ajungeti la un acord cu toate experientele si cu toate manifestarile vietii voastre. Pentru a oferi darurul care este propria voastra persoana – in intregime si in deplinatate – trebuie sa va cunoasteti in contextul tuturor posibilitatilor, al tuturor extremelor – in intreaga voastra bucurie, intreaga durere, intreaga manie, furie, gelozie si judecata. Fiecare dintre aceste sentimente pretioase sunt daruri ale intunericului si ale luminii, care va ajuta sa va cunoasteti pe voi insiva.

In cadrul acestei cunoasteri, aveti ocazia de a va vedea pe voi insiva in situatii pe care poate ca nu le veti mai experimenta altadata. Acestea sunt extremele care va vor ajuta sa va cunoasteti si sa va redefiniti punctul de echilibru. Punctele de margine se deplaseaza permanent.

Oricat de dificil poate sa fi parut in trecut, voi aveti intotdeauna capacitatea de a vedea dincolo de suferinta si a percepe ceea ce va spune voua acea suferinta. Viata este un dar prin care puteti ajunge sa va vedeti pe voi insiva sub aspectul tuturor posibilitatilor.

“Nimeni nu va poate revela altceva decat ceea ce deja se afla pe jumatate adormit in adancul cunoasterii voastre. Si chiar daca fiecare dintre voi se afla singur in cunoasterea lui Dumnezeu, tot asa trebuie ca fiecare dintre voi sa fie singur in cunoasterea lui despre Dumnezeu si in intelegerea sa asupra lumii.” (Kahlil Gibran)

Greg Braden ... http://www.greggbraden.com/