27 ian. 2009

Acorda-ti putere (Deepak Chopra)

Acorda-ti putere, de Deepak Chopra (ii multumim Adrianei Rebegea)

In miezul iernii, am aflat, in sfarsit, ca inlauntrul meu s-a asternut o vara de neinvins. ~ Albert Camus

In ultimele zile ale lui 2008, pe multi dintre noi ne incearca simultan o serie de emotii contradictorii: veselie si solicitare pentru ca petrecem vacanta alaturi de cei dragi, sarbatorirea traditiilor sacre si a credintei in timp ce razboaiele religioase vuiesc in toata lumea, recunostinta pentru nenumaratele binecuvantari din viata noastra, amestecata cu durere si cu sentimentul de pierdere – fie pentru ca am pierdut bani, un loc de munca sau pe cineva drag.In mijlocul tulburarilor economicea controverselor politice si a nesigurantei, e usor sa fii scos din echilibru sau sa impietresti de frica. Cu acest numar al mini Namasté, te invitam sa iti acorzi cateva minute pentru a te conecta la sursa ta adevarata de putere si armonie – sinele superior – si sa te descoperi, amintindu-ti ca, desi pentru moment esti deghizat in fiinta umana, natura ta esentiala este spirit infinit – nemarginit, nemuritor si invincibil.

Focul din ochii tai Dialogul interior constient este o alta unealta puternica pentru conectarea la sinele tau adevarat. Ori de cate ori te uiti in oglinda, chiar si pentru cateva secunde, priveste-te si repeta-ti in liniste cele trei principii ale auto-adresarii:1. Sunt total independent de parerea buna sau rea a celorlalti.2. Nu sunt inferior nimanui si nimeni nu imi este inferior.3. Sunt neinfricat in fata tuturor provocarilor.
Uitã-te în ochii tãi, pentru a vedea aceste atitudini reflectate înspre tine. Priveste-te fix in ochi, nu expresia fetei. Cauta stralucirea din ochi, care reflecta focul din sufletul tau. Daca faci acest exercitiu cateva minute in fiecare zi, poti crea schimbari profunde in viata ta.

Concentreaza-ti intentiile pentru 2009

In fiecare moment, sadim semintele viitorului, prin intermediul gandurilor si intentiilor noastre. Un mod mai bun de concentrare a intentiilor este notarea lor pe hartie. Desi acesta este primul pas, multi oameni nu il fac si, drept urmare, intentiile lor raman vagi si neindeplinite.Dupa trecerea in noul an, rezerva-ti timp pentru a te gandi ce doresti cu adevarat. Fii cat mai precis/precisa si nu-ti impune limite. Iti plantezi semintele in solul fertil al intentiei.

Abundenta materiala: Ce iti doresti la nivel material? Casa cu gradina? Noteaza pe hartie. Ia in considerare si recompensa senzoriala a dorintelor – sunet, pipait, vaz, gust si miros. Ce vrei sa vezi sa auzi si sa simti in 2009?

Relatii: Noteaza-ti toate dorintele in materie de relatii – iubit/iubita, prieteni, copii, parinti, colegi si altii.

Spiritual: Ce iti hraneste inima si sufletul? Vrei sa te retragi pentru meditatie? Incepi sa tii un jurnal?

Obiective personale: Ce domenii ale vietii tale doresti sa le dezvolti in acest an? Doresti o noua provocare intelectuala, de exemplu invatarea unei limbi straine, sau familiarizarea cu un program informatic nou?

Comunitate: Cum doresti sa iti aduci contributia la dezvoltarea cartierului tau, a tarii tale sau a lumii?

Sanatate: Care iti sunt obiectivele in materie de sanatate pentru anul viitor? Sa inveti sa meditezi? Sa ai un somn normal, odihnitor? Vindecarea ranilor emotionale mai vechi? Noteaza tot ce iti doresti pentru bunastarea fizica si emotionala.

In practica

Pastreaza lista la tine si citeste-o o data sau de doua ori pe zi, de asemenea inainte de meditatie. Atunci cand meditezi, patrunzi dincolo de eu-minte, in campul tuturor posibilitatilor. Detaseaza-te de exterior si lasa puterea creatoare infinita sa aiba grija de detalii.

Experimenteaza puterea auto-aprobarii

Ori de cate ori te simti neputincios sau temator, se intampla pentru ca te afli in starea in care ceri aprobare din partea obiectelor. Te definesti prin intermediul obiectelor, inclusiv prin persoane, situatii, titluri, posesiuni, realizari. Prin natura lor, obiectele se schimba, deci atata vreme cat identitatea ta e legata de obiecte sau de parerile altora, viata ta va fi instabila. Daca ceri aprobare din partea obiectelor, te simti bine atunci cand investitiile tale sunt apreciate, afacerea ta e solida, sau partenerul de viata e fericit cu tine. Dar atunci cand piata atarna de un fir de par, vanzarile scad si relatia cu partenerul de viata e pusa la incercare, te simti nesigur si ingrijorat. Prin contrast, auto-aprobarea este identificarea cu sinele – esenta invariabila a sufletului tau. In acesta stare ai un sentiment de bucurie interioara, indiferent de ceea ce se intampla in jurul tau, pentru ca nu te identifici cu obiectele sau intamplarile trecatoare. Strapungi masca iluziei care creeaza separare si fragmentare si stii ca esti parte a campului de inteligenta infinita.

Data fiind natura noastra spirituala magnifica, de ce atatia dintre noi se simt neputinciosi sau tematori? Un motiv important al acestei temeri este hipnoza conditionarii sociale. Incepand din copilarie, cei mai multi dintre noi invata sa se vada din perspectiva Eului – o fiinta izolata care se lupta pentru supravietuire, intr-un mediu ostil. Ceea ce lumea numeste "putere" este, de fapt, frica, ce duce la manipularea si controlul celorlalti. Adevarata putere vine din cunoasterea empirica a sinelui celui mai profund, care este domeniul tuturor posibilitatilor – nelimitat de spatiu sau timp.Una din cele mai bune cai de a-ti cunoaste nemijlocit sinele adevarat este meditatia. Cand meditezi, te muti dincolo de emotiile, gandurile si amintirile care iti preocupa de obicei mintea – in constienta pura si pace, care sunt natura ta esentiala. Sursa:
http://chopra.com/namaste/empower
Protejeaza mediul inconjurator - esti sigur(a) ca e nevoie sa printezi acest e-mail?

Preluat de la ... http://www.editura-foryou.ro/